Atmion Bt

Vezető neve:Csaba Zoltán
Web:http://www.atmion.hu
Székhely:1211.Budapest,Csepel Művek Öntő u 11.
Telefon:+36/1-801-39-63 , +36/30-306-6129
Fax:+36/1-801-39-63

Cégbemutató

Cégünk 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy a csapágyazások tervezése, a csapágydiagnosztika, és a helyszíni kiegyensúlyozások területén műszaki segítséget nyújtsunk szerződött partnereink számára.

Az elmúlt évek során csapatunk mérnökirodává alakult. SKF és TIMKEN eszközök segítségével képesek vagyunk ellátni minden csapágyazással kapcsolatos műszaki feladatot: csapágyszerelést, csapágydiagnosztikát, lézeres tengelybeállítást, helyszíni kiegyensúlyozást, csapágytervezési- és áttervezési feladatok megoldását.

Megfelelő gyártási kapacitást is magunk mellé állítottunk, így a szerelésekhez, és a vizsgálatok során felmerülő módosításokhoz szükséges acél, öntöttvas, illetve bronz alkatrészek elkészítését is vállalni tudjuk, jelentősen csökkentve ezzel az átfutási időket.

Cégünk palettáján szerepel még acélszerkezetek tervezése és kivitelezése, valamint szakmai témájú vagy alapismeretekkel kapcsolatos (matematika, mechanika, fizika) oktatások szervezése, lebonyolítása.

Tevékenységek

CSAPÁGYAZÁSOK TERVEZÉSE


Fő tevékenységi körünk a mérnöki szolgáltatások keretében a forgógép csapágyazási kialakítások tervezése és véleményezése.

Ezen belül foglalkozunk meglévő problémás berendezések terhelés analizisével, a beépített csapágyak várható élettartamának meghatározásával, a szükséges kenőanyag minőség és az utánkenési időközök kiválasztásával.

Új tervezésű berendezések esetén ellenőrizzük a kiválasztott csapágyak megfelelőségét, és ha szükséges javaslatot teszünk a megfelelő csapágytípusra. Ha az ügyfelünk úgy kívánja a teljes csapágyazási rendszer megtervezését is szivesen elválaljuk.

 Igény esetén az átalakításokhoz, vagy modósításokhoz szükséges plusz alkatrészek gyártását is meg tudjuk oldani. A gyártó berendezéseink lehetővé teszik acél tengelyek, távtartók, öntöttvas csapágyházak, és bronz siklócsapágyak elkészítését.

CSAPÁGY DIAGNOSZTIKA


SKF rezgésdiagnosztikai eszközök segítségével (Microlog FFT analizátor, és Prism4 kiértékelő szoftver) képesek vagyunk a forgógépek csapágyhibáinak felderítésére. A csapágyhibák mellett ezzel a módszerrel a kapcsolódó alkatrészek hibái is jól felderíthetőek. 

 A gép adatainak és szerkezeti felépítésének ismeretében a csapágyak várható további üzemideje mellett, a rendszer kiegyensúlyozatlanságát, a tengelykapcsolók beállítási hibáit, a fogaskerék kapcsolatok állapotát, a villamos motorok mechanikai állapotát (tekercs lazaság, egyenirányító, vagy tápláló inverter hiba, stb..), a hajtott gép üzem közbeni viselkedését is nyomon tudjuk követni. A mérésekről minden esetben írásos jegyzőkönyvet készítünk.

   

HELYSZÍNI KIEGYENSÚLYOZÁS


Saját fejlesztésű szoftver és SKF rezgésdiagnosztikai eszközök segítségével képesek vagyunk forgórészek kiegyensúlyozatlanságának megszüntetésére.

A kiegyensúlyozást minimális megbontás mellett (burkolat), egy és két síkon is el tudjuk végezni. A kiegyensúlyozás során, mind a statikus, mind a dinamikus hibát meg tudjuk szüntetni.

A mérésekhez a forgógépnek beindítható állapotban kell lennie.

OKTATÁS


Cégünk egyetemi- és főiskolai hallgatók számára válallja a következő tárgyak oktatását:

Matematika (Műszaki Egyetem B1-B4)

Mechanika (Műszaki Egyetem statika, szilárdságtan, mozgástan)

Mérnöki Fizika (Műszaki Egyetem I. évfolyam)

Hő- és áramlástan (Műszaki Egyetem I-II. évfolyam)

A foglalkozások kis létszám mellett gyakorlat centrikusan zajlanak. Külön csoportokban vállaljuk tanulók felkészítését matematika és mechanika szigorlatra.A fentieken kívül szakmai továbbképzés keretében vállaljuk csapágyüzemi-, csapágyszerelési-, és csapágydiagnosztikai alapok elsajátításához szükséges ismeretek oktatását.

A foglalkozások elméleti és gyakorlati részből állnak. A gyakorlat során, az elsajátított ismeretek az általunk biztosított eszközök segítségével a helyszínen kipróbálhatóak.

Főbb referenciáink

Kormányozható 25 t teherbírású mozgatókocsi tervezése Megbízó: Közgép Rt. 2005. február Feladat: Acélszerkezet és kerékcsapágyazás tervezése Ellenőrzés: Végeselemes analízissel Átfutási idő: Megrendeléstől számított két hét   

Radiális és axiális erők felvételére alkalmas csapágyazás

Megbízó: Transelektro Rt. 2004.
Feladat: Csapágyazás tervezése és gyártása
 Ellenőrzés: Végeselemes analízissel 
 Átfutási idő: Megrendeléstől számított három hét, beszerelve

 1200 mm átmérőjű csapágy szerelése

Megbízó: Print Autómatika 2004.
Feladat: Fogaskoszorú csapágyazás szétszerelése szárazjég felhasználásával
Géptípus: Vasútikerék profileszterga

10 000 1/min fordulatú szerszámgép főorsó felújítása

Megbízó: Z-form Kft. 2004.
 Feladat: Főorsó csapágycsere (kerámia), tengelykrómozás, köszörülés, bejáratás, kiegyensúlyozás 
 Ellenőrzés: Csapágydiagnosztikai méréssel 
 Átfutási idő: Megrendeléstől számított két hét 

 10 000 1/min fordulatú marógép főorsó felújítása

Megbízó: Datum-Dynamics. 2005. március
 Feladat: Főorsó csapágycsere (kerámia), tengelykrómozás, köszörülés, bejáratás, kiegyensúlyozás 
 Ellenőrzés: Csapágydiagnosztikai méréssel 
 Átfutási idő: Megrendeléstől számított két hét   

5000 1/min fordulatú takarmányszállító turbina felújítása

Megbízó: Köröshús Kft. 2003.
Feladat: Csapágyazás átalakítása nagyobb fordulatszámra, csapágyház perselyezés, új tengely gyártás
 Ellenőrzés: Diagnosztikai méréssel 
 Átfutási idő: Megrendeléstől számított három hét   30 t teherbírású forgatótám tervezése Megbízó: Közgép Rt. 2005. április

Feladat: Acélszerkezet és kerékcsapágyazás tervezése Ellenőrzés: Végeselemes analízissel Átfutási idő: Megrendeléstől számított egy hét

vissza a cégkatalógus oldalra